Denný energetický príjem
Denný energetický príjem
Odporúčané hodnoty denného energetického príjmu:
Pre ženy :
Vek |
19 – 34 rokov |
35 – 54 rokov |
nad 55 rokov |
Energia (kJ) |
9000 – 11000 |
10000 |
8000 |
Bielkoviny (g) |
70 – 80 |
65 – 75 |
65 |
Sacharidy (g) |
320 – 385 |
310 – 355 |
290 |
Tuky (g) |
65 – 85 |
60 – 75 |
55 |
Pre mužov :
Vek |
19 – 34 rokov |
35 – 54 rokov |
nad 55 rokov |
Energia (kJ) |
11000 – 14000 |
10000 – 13000 |
9000 |
Bielkoviny (g) |
80 – 100 |
75 – 95 |
70 |
Sacharidy (g) |
410 – 500 |
365 – 460 |
330 |
Tuky (g) |
75 – 105 |
70 – 100 |
60 |
Pri redukčnej diéte je potrebné znížiť energetický obsah energie spravidla o 2000 kJ/den. Tabuľky energetických hodnôt udávajú obsah energie v kJ (kilojouloch) a množstvo živín, tj. bielkovín, sacharidov a tukov v 100 g potraviny.
Energia v 1 grame sacharidu = 16,8 kJ
Energia v 1 grame bielkovín = 16,8 kJ
Energia v 1 grame tuku = 37,8 kJ
Výživová hodnota stravy
Výživová hodnota stravy je daná obsahom energie a živín: bielkovín, sacharidov a tukov.
Bielkoviny
Bielkoviny sa skladajú z 24 aminokyselín a sú nevyhnutné pre rast a obnovu buniek, pre tvorbu protilátok a taktiež sa podieľajú na tvorbe niektorých hormónov. Bielkoviny sú obsiahnuté hlavne v živočíšnej potrave (mäso, mlieko a mliečne výrobky), ale taktiež v obilninách (šošovica, hrach, sója).
Sacharidy
Sacharidy sú najväčším zdrojom energie. Sacharidy sa delia na jednoduché (sacharóza – cukor, ktorý používame na sladenie), majú sladkú chuť a polysacharidy (napr. škrob, ktorý obsahujú obilniny). Sacharidy sú len zdrojom energie – neprinášajú organizmu žiadne prospešné látky.
Tuky
Tuky obsahujú dvakrát viac energie ako bielkoviny alebo sacharidy. Sú nositeľmi vitamínov (A, D, E, K ), podieľajú sa na tvorbe hormónov, na správnej funkcii mozgu a taktiež na ďalších dôležitých činnostiach. Delia sa na nasýtené a nenasýtené tuky. Nasýtené tuky sú prevažne v potravinách živočíšneho pôvodu a ich nadbytok je hlavnou príčinou našich problémov. Nenasýtené tuky sú obsiahnuté v rastlinných produktoch (oleje, ryby, orechy). Spotreba tukov v našej strave je najmenej o tretinu vyššia aký potrebujeme.